Strony

wtorek, 18 grudnia 2018

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami


Odwiedziliśmy niedawno jarmark świąteczny i próbowaliśmy pysznych pierogów w soczewicą. Tak nam zasmakowały, że postanowiłam przygotować je w domu. Przepis banalnie prosty, ciasto na pierogi obłędne! Elastyczne, można je bardzo cienko rozwałkować dzięki czemu pierogi wychodzą jest delikatne i mięciutkie.  Farsz bardzo intensywny, mocno czuć w nim suszone pomidory. Farsz należy dobrze doprawić, by jego nam był wyczuwalny w cieście.  Polecam przygotowanie z podwójnej ilości składników, bo pierogi bardzo szybko znikają :)
Przepis na ciasto do pierogów ze strony Kwestia Smaku.
Polecam!



Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Składniki na około 40-50 sztuk:

Na farsz:
szklanka soczewicy (u mnie zielona, może być czerwona)
8 suszonych pomidorów w oliwie
1 cebula
ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, papryka sodka, papryka ostra, ziele angielskie, liść laurowy

Na ciasto:
300g mąki pszennej
1 jajko
125ml gorącej wody
20g  masła
pół łyżeczki soli

Wykonanie:
Farsz: soczewicę moczymy w zimnej wodzie około 30 minut, następnie płuczemy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną soczewicę przekładamy na sito, by odsączyć ją z nadmiaru wody.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju (można użyć oleju z suszonych pomidorów), podsmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę, dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Smażymy, aż cebula się zeszkli i wydobędzie się aromat z przypraw, następnie wyjmujemy przyprawy. 
Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. 
W misce mieszamy soczewicę, przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz suszone pomidory. Farsz mocno doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Farsz możemy lekko zmiksować blenderem, by nabrał bardziej kleistej konsystencji. Farsz najlepiej odstawić do lodówki na jakiś czas, by smaki się lepiej przegryzły.

Ciasto: mąkę i sól przesiewamy do miski. Do gorącej wody dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gorącą mieszankę wlewamy powoli do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut). Jeśli ciasto klei się do rąk podsypujemy mąką. Ciasto owijamy folią i odstawiamy na 30 minut, by odpoczęło.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-3mm. Szklanką lub wykrawaczką wycinamy kółka. 

Na każdym kawałku ciasta układamy po łyżeczce farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się, mocno posolonej wody. Podajemy z przesmażoną na maśle cebulką. 

SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.