Strony

czwartek, 11 sierpnia 2011

Chleb chłopski

Dzisiejszy chlebek jest cudownie miękki, wilgotny i długo pozostaje świeży (dzięki dużej ilości zakwasu) co w przypadku pieczywa jest niezmiernie ważne.



Chleb chłopski

Składniki na 2 keksówki 20cm:

30g drożdży
400ml letniej wody
2 łyżki oliwy
300g aktywnego zakwasu żytniego
płaska łyżka soli
200g mąki żytniej typ 720
300g mąki pszennej (zwykłej lub chlebowej)
łyżka octu jabłkowego

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy w niewielkiej ilości letniej wody. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, wodę, oliwę, sól, ocet i zakwas i wyrabiamy ciasto kilka minut. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Pozostawiamy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, na spód piekarnika wstawiamy małą foremkę z wodą. Chleby wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Chlebki pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.



2 komentarze:

  1. Podziwiam i zazdroszczę - codziennie coś pysznego...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak... Ciągle coś nowego pichcę :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.