Kolejne mocno czekoladowe ciasto, tym razem z użyciem mąki razowej. Jego smak bardzo mnie zaskoczył, bo użycie mąki razowej jest prawie niewyczuwalne. Jest wilgotne, mięciutkie i długo zostaje świeże. Polecam!!
Czekoladowe ciasto na mące razowej
Składniki na tortownicę 24cm:
Na ciasto:
80g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
szklanka brązowego cukru
60g miękkiego masła
2 jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
pół szklanki wrzącej wody
Na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady
40g masła
Wykonanie:
Ciasto: w jedne misce łączymy: mąkę, sól, sodę oraz kakao. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia (ale nie może stwardnieć). Mikserem ucieramy masło, stopniowo dodajemy cukier, następnie jajka. Wlewamy ekstrakt z wanilii i roztopioną czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Następnie na przemian dodajemy połączone wcześniej suche składniki i śmietanę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec wlewamy wrzącą wodę i mieszamy (ciasto stanie się rzadkie). Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem tortownicę, pieczemy około 30-40 minut, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Polewa: masło roztapiamy w rondelku na wolnym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się roztopi i połączy z masłem w gładką polewę. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Źródło: czekoladowe ciasto razowe
Witaj, od ponad roku obserwuję Twój blog (jeszcze do niedawna w "innym" wydaniu)...często do niego wracam :) :) życzę inspiracji kulinarnych każdego dnia!
OdpowiedzUsuńjustyna
Justynko dziękuję :) Cieszę się, że śledzisz moje kuchenne eksperymenty. Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńwypatrzyłam ten przepis na smakerze i tak trafiłam na twój blog. to ciasto jest przepyszne, trochę sie wahałam zanim je zrobiłam ,ale akurat miałam do wykorzystania mąkę razową no i efekt super. naprawde polecam.zastanawiam się nad rolą wrzątku tutaj, czy to kwestia tej maki razowej? jak bym dała zwykła mąkę pszenna to tez ten wrzatek dawać? i jak ty to robisz ze masz taką błyszczacą polewę, moje robią sie po zastygnieciu matowe,pozdrawiam. tytusa_mama
OdpowiedzUsuńWrzątek dodaje się ze względu na mąkę razową, przy użyciu zwykłej mąki chyba woda będzie zbędna (nie próbowałam na zwykłej więc nie potwierdzę na 100%). Co do polewy to nie mam żadnego magicznego sposobu, po prostu używam masła minimum 82% i czekolady z dużą zawartością kakao. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, mega czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńpolecam...
Pozdrowienia Pati :)
Efka
Efka dziękuję i również pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło pycha. Ja zrobiłam małą modyfikację (dałam pół szklanki cukru, bo więcej nie miałam i na wierz wrzuciłam troszkę wiśni.) Mniaaaammm!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast ekstraktu z wanilii może być cukier waniliowy? Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńOczywiście można zastąpić cukrem waniliowym lub wanilinowym. Można dodać 2 łyżeczki (można odjąć wtedy 2 łyżeczki z brązowego cukru). Pozdrawiam!
Usuń