Chlebek z dużą ilością słonecznika i do tego razowy. Bardzo sycący, smaczny, dzięki zakwasowi długo pozostaje świeży.
Chleb słonecznikowy
Składniki na 2 okrągłe bochenki:
150g aktywnego zakwasu żytniego
10g drożdży
500ml letniej wody
300g mąki pszennej
400g mąki pszennej razowej
30g soli morskiej
250g ziaren słonecznika
Wykonanie:
Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami letniej wody. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, zakwas, resztę wody, sól oraz słonecznik i dokładnie wyrabiamy. Ciasto ostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Następnie ciasto przekładamy do foremek lub koszyczków do wyrastania i zostawiamy jeszcze na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleby pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.