Strony

czwartek, 18 sierpnia 2011

Papryka faszerowana kaszą kuskus

Papryka faszerowana kaszą kuskus może stanowić dodatek do mięs lub być podawana jako samodzielne danie. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam!!



Papryka faszerowana kaszą kuskus

Składniki na 4 papryki:

4 papryki czerwone
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
150g kaszy kuskus
1,5 szklanki bulionu
przyprawy: sól, zioła

Wykonanie:
Z papryki ścinamy wierzch z ogonkami, usuwamy nasiona i myjemy. Czosnek i cebulę drobno siekamy, marchew obieramy, myjemy i ścieramy na wiórki. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy marchew, lekko solimy i dusimy kilka minut. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy, aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z ognia, dodajemy suchą kaszę kuskus, wlewamy 3/4 szklanki bulionu, mieszamy i odstawiamy, by kasza napęczniała. Można dodać również ulubione zioła. Farszem napełniamy papryki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy resztę bulionu i zapiekamy 15 minut w 170 stopniach. Można podawać polane sosem ziołowym.


3 komentarze:

  1. Witam. Właśnie robię :) naczynie przykrywamy czy zostawić otwarte? Czy 15 min w piekarniku nie jest za krótko? bo z tego co widzę to papryka nawet się nie pomarszczyła tylko wciąż wygląda na surową. Może przez to ze naczynie przykryłam... hm.. sama nie wiem. Pozdrawiam. Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że papryki były miękkie. Ja wolę lekko chrupiące, więc dla mnie 15 minut było w sam raz. Oczywiście czas można wydłużyć. A naczynia nie przykrywamy. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Naczynie otworzyłam i przedłużyłam czas i wyszło dla mnie idealne. Dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.