Strony

piątek, 19 sierpnia 2011

Ryba w cieście z dipem cytrynowym

Pyszna ryba w panierce z ciasta naleśnikowego. Podana z dipem cytrynowym i obsypana prażonymi płatkami owsianymi z ziołami.


Ryba w cieście z dipem cytrynowym

Składniki na 4 porcje:

0,5kg ryby (u mnie dorsz)
sok z cytryny
przyprawy: sól, pieprz

Na ciasto:
szklanka mąki
1 jajko
pół szklanki wody gazowanej
szczypta soli

Na dip:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Rybę osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Ciasto: Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem i szczyptą soli. Powstanie gęste ciasto.
Dip: majonez połączyć z jogurtem, musztardą, skórką i sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do małych miseczek. Udekorować plasterkiem cytryny.

Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z dipem. Można również obsypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami owsianymi i ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.