Strony

poniedziałek, 26 września 2011

Chleb pomidorowy

Niedawno kupiłam książkę pt. Vademecum domowego wypieku pieczywa. Książka zarówno dla początkujących jak i bardziej zaawansowanych "domowych piekarzy". Znajdziecie w niej historię chleba, podstawowe zasady pieczenia, instrukcje przygotowania zakwasu oraz wiele przepisów na domowe pieczywo. Dzisiejszy przepis na chleb pochodzi właśnie z tej książki. Chleb z pomidorami, bazylią i oliwkami ma niepowtarzalny smak i aromat, jest wilgotny, ma piękny kolor. Jego smak kojarzy mi się z pizzą :) Polecam!



Chleb pomidorowy

Składniki na 2 bochenki:

300ml krojonych pomidorów z puszki
20g drożdży
600-700ml mąki pszennej
pół pęczka świeżej bazylii
50ml oliwy z oliwek
płaska łyżka soli
garść czarnych oliwek
garść zielonych oliwek
4 pomidory suszone z zalewy

Wykonanie:
Pomidory z puszki mieszamy z drożdżami i połową mąki, odstawiamy na godzinę, by zaczyn zaczął fermentować. Oliwki kroimy na plasterki, bazylię i pomidory z zalewy  drobno siekamy. Do zaczynu dodajemy sól, oliwę, posiekaną bazylię, resztę mąki i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Na końcu do ciasta dodajemy oliwki i suszone pomidory i zagniatamy, aż składniki się połączą. Ciasto lekko smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie formujemy 2 bochenki, układamy na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb nacinamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1-1,5 godziny). W trakcie wyrastania chlebki kilkakrotnie smarujemy oliwą. Chlebki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, studzimy na kratce.



7 komentarzy:

  1. zastanawiam się do czego by taki chlebek pasował, fajny byłby na impreze z winkiem i deską serów tak mi sie wydaje, ale z czym go jadłaś? spasuje tu masło czosnkowe, smalczyk i ogórek czy może ser pleśniowy hmm, proszę o poradę
    tytusa_mama

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, zdecydowanie do wszelakich serów będzie pasował(pleśniowe, żółte, mozzarella, feta). Masło czosnkowe, twarożki ziołowe również będą dobrym dodatkiem. Świetnie smakuje z samym masełkiem, u Nas wykorzystany na kanapki i jako dodatek do sałatki. Można go również podać do potraw z grilla.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuję bardzo za odpowiedź, wkrótce napiszę jak się udał, pozdrawiam
    tytusa_mama

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo, ale to bardzo mi się ten chlebek spodobał! Przepis naprawdę nieskomplikowany, a jakże przesmaczny efekt! Kupne pieczywo nie ma żadnych szans tu konkurować. A dodatkowo jaka satysfakcja, gdy samemu się zakasa rękawy i zabierze za pieczenie. Naprawdę świetny pomysł i na pewno będę regularnie do Ciebie zaglądać po kolejne :) Przepis wszedł do mojego stałego domowego jadłospisu. Relacja z wrażeń z ostatniego pieczenia tu:

    http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/chleb-pomidorowy.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam wlasny przecier z pomodorkow i szukałam.przepisu na .chlebek z pomodorami. Zaczynam.robić.Najtrudniej uformować chleb bez formy aby trzymał kształt
    Dziėkuje.Czy da sie dolozyć zdjecie bo bym sie pochwalila jak wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno udać się dodać zdjęcie. Czekam na rezultat :)

      Usuń
  6. Zaraz zrobie dziekuje tego szukalam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.