Strony

niedziela, 18 września 2011

Sałatka z pora z rodzynkami

 Por pochodzi z rodziny czosnkowatych, uprawiany był w celach konsumpcyjnych już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do polski przywędrował w średniowieczu. Por jest bogaty w witaminy A, C, E i B6, zawiera fosfor, wapń, potas, magnez i kwas foliowy, dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, działa bakteriobójczo. Świetnie smakuje surowy i gotowany, jest wspaniałym dodatkiem do surówek i sałatek.

U mnie dzisiaj pyszna słodko-kwaśna sałatka, lekka i łagodna. Pora można sparzyć wrzątkiem, dzięki czemu straci swój ostrzejszy smak. Sałatka po przyrządzeniu powinna postać minimum godzinę z lodówce, by smaki się przegryzły.


Sałatka z pora z rodzynkami

Składniki na około 4 porcje:
1 por
2 jajka
puszka kukurydzy
2 ogórki kiszone
2 jabłka
garść rodzynek
2 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Por kroimy w półksiężyce i na kilka minut zanurzamy we wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki kiszone i jabłka kroimy w kostkę, dodajemy odsączoną kukurydzę, przestudzony por i jajka pokrojone w kostkę. Przyprawiamy, dodajemy rodzynki i mieszamy z majonezem. Wkładamy do schłodzenia do lodówki.

2 komentarze:

  1. Właśnie zajadam się tą sałatką, wykonaną według Twojego przepisu ;-) Dopiero zaczynam rządzić się w kuchni, a znalazłam u Ciebie wiele prostych przepisów. Zaczęłam od tej właśnie sałatki! Dziękuję za fajny przepis.
    Pozdrawiam!
    Agnieszka (http://kochajacasiewksiazkach.blox.pl/html)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała przyjemność po mojej stronie :) Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.