Aromatyczny i rozgrzewający gulasz z ziołami prowansalskimi, sycący i wyrazisty w smaku z mięciutkim mięsem drobiowym. Szybki i prosty w przygotowaniu, zamiast pieczywa czy ziemniaków podany z ciastem francuskim. Polecam!
Ziołowy gulasz drobiowy z pieczarkami
Składniki na około 4 porcje:
4 plastry boczku wędzonego
200g pieczarek
300g piersi z kurczaka lub filetu z indyka
300ml bulionu drobiowego
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich
2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
płat ciasta francuskiego
Wykonanie:
Boczek kroimy w kostkę, pieczarki na grube plastry. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 2x2cm. Oprószamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z ziołami prowansalskimi, obtaczamy w tym kawałki mięsa. Boczek podsmażamy na łyżce oleju, gdy się zrumieni dodajemy pieczarki i smażymy, aż lekko zbrązowieją. Następnie dodajemy mięso, mieszamy i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem i całość gotujemy 10-15 minut. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlewamy wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania doprawić mocniej solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Ciasto francuskie pokroić w trójkąty, piec około 15-20 minut w 200 stopniach. Podawać do gulaszu.
Wygląda smakowicie, chętnie wypróbowałabym ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na giveaway na moim blogu- do wygrania bon na zakupy w zagranicznym sklepie internetowym :)
Zrobiłam ten gulasz według Twojego przepisu - jest przepyszny. Czasem korzystam z receptur, które publikujesz. Mam kiepski piekarnik, więc nie wszystko mogę zrobić, ale to mam nadzieję kwestia czasu.
OdpowiedzUsuń