Strony

wtorek, 20 września 2011

Sakiewki wieprzowe

Kotlety wieprzowe nie zawsze muszą by podane w takiej samej formie :) Proponuję dzisiaj sakiewki wieprzowe wypełnione farszem warzywnym. Proste, smaczne, efektowne.


Sakiewki wieprzowe


Sakiewki wieprzowe

Składniki na 4 sakiewki:


4 duże plastry kotleta wieprzowego
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
1 cebula
5 pieczarek
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
oliwa

Wykonanie:
Kotlety rozbijamy dość cienko, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i nacieramy lekko oliwą. Odstawiamy na kilkanaście minut. Cebulę i paprykę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Pieczarki również drobno kroimy i razem z cebulą i papryką dusimy do miękkości, dodając łyżkę przecieru i podlewając odrobinę wodą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz nie powinien być zbyt wodnisty. Na środku każdego kotleta układamy po 1 lub 2 łyżkach farszu, zbieramy boki mięsa do góry i związujemy nitką, tak aby powstała sakiewka. Sakiewki układamy w niedużym naczyniu żaroodpornym i podlewamy szklanką bulionu. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni polewając bulionem co kilkanaście minut. Z pozostałego z pieczenia bulionu można zrobić sos do sakiewek. Z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki przygotowujemy ciemną zasmażkę, zalewamy pozostałym z pieczenia bulionem, mieszamy, zagotowujemy i gotowe!



2 komentarze:

  1. REWELACJA!! To danie wchodzi na listę moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Wczoraj zrobiliśmy sobie na walentynkową kolację. Porcja idealna dla dwojga. Do tego dobre winko... Bardzo miłe doświadczenie.a na deser zrobiłam deser bananowy, również znaleziony na Twoim blogu. Też się udał. :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.