Strony

środa, 19 października 2011

Cytrynowe pulpeciki

Lekkie pulpeciki w sosie koperkowo - cytrynowym idealne na obiad z ulubionymi dodatkami. U Nas podane z kaszką kuskus. Polecam!



Cytrynowe pulpeciki

Składniki na 4 porcje:

Na pulpeciki:
0,5 kg mielonego mięsa (u mnie z indyka)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Na sos:
pęczek koperku
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
sok z połowy cytryny
pół szklanki śmietany
2 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie: 
Pulpeciki: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, przestudzoną cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką i dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki bulionu. Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 10 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Bulion zachowujemy do sosu.
Sos: śmietanę mieszamy z mąką, sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Całość wlewamy do gorącego bulionu i gotujemy kilka minut. Do sosu wkładamy pulpety i podgrzewamy kilka minut. Na końcu dokładamy posiekany koperek, przyprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.


1 komentarz:

  1. Robiłam takie pulpeciki do tej pory, ale nie wpadłam na to, że można dodać do nich nutę cytrynową! :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.