Lekkie pulpeciki w sosie koperkowo - cytrynowym idealne na obiad z ulubionymi dodatkami. U Nas podane z kaszką kuskus. Polecam!
Cytrynowe pulpeciki
Składniki na 4 porcje:
Na pulpeciki:
0,5 kg mielonego mięsa (u mnie z indyka)
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Na sos:
pęczek koperku
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
sok z połowy cytryny
pół szklanki śmietany
2 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Pulpeciki: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, przestudzoną cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką i dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki bulionu. Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy około 10 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Bulion zachowujemy do sosu.
Robiłam takie pulpeciki do tej pory, ale nie wpadłam na to, że można dodać do nich nutę cytrynową! :)
OdpowiedzUsuń