Strony

wtorek, 18 października 2011

Drożdżowe bułeczki z Nutellą

Słodkie bułeczki z czekoladową niespodzianką w środku. Puszyste, mięciutkie, doskonałe na małe co nieco :)

Drożdżowe bułeczki z Nutellą

Składniki na około 12 bułeczek:

2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
2 dkg drożdży
50 ml mleka
2 jajka + 1 jajko do posmarowania bułeczek
10 dkg miękkiego masła
20 dkg Nutelli
tłuszcz do foremek
szczypta soli
opcjonalnie posiekane orzechy

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. W środku mąki zrobić wgłębienie, dodać zaczyn drożdżowy i 2 jajka.Wyrabiać ciasto około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie dodawać po kawałku masła (nie rozpuszczać!) i wgniatać do ciasta. Gdy pojawią się bąbelki, miskę z ciastem owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Foremki do babeczek  wysmarować tłuszczem i ułożyć na blaszce. Z ciasta formować małe krążki, na każdy nałożyć Nutellę, sklejać i formować kulki. Kulki następnie wkładamy do foremek zlepieniem do dołu. Foremki z ciastem odstawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać krojonymi orzechami. Piec około 15 minut w 200 stopniach. Lekko wystudzić, podawać ciepłe. Można upiec więcej bułeczek i zamrozić. Rozmrażamy w temperaturze pokojowej, a następnie podgrzewamy w piecu w temperaturze 100 stopni.

4 komentarze:

  1. Moge prosic jednego- swietnie wygladaja i zapewne tak smakuja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wychodzą rewelacyjnie, lekkie, puchate, zamiast nutelli dałam po kostce gorzkiej czekolady i pycha, dzięki za przepis pewnie wykorzystam go do innych nadzień rabarbar, truskawki) mniam
    mi

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno świetnie będą smakowały również z innymi nadzieniami :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.