Strony

piątek, 14 października 2011

Trifle

Trifle to deser jadany w Anglii, składa się z ciasta biszkoptowego, galaretki owocowej, owoców, sosu custard oraz bitej śmietany układanych warstwami. W takiej postaci deser pojawił się już w roku 1700. Słowo "trifle" oznacza drobiazg, błahostka. 



Trifle

Składniki na 4-5 porcji:


1 galaretka truskawkowa
kilka biszkoptów okrągłych
1 budyń waniliowy
kilkanaście truskawek świeżych lub mrożonych
200 ml śmietanki 36% 
łyżka cukru

Wykonanie:

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Gdy zacznie tężeć rozlać ją po równo do szklanek szklanek lub pucharków do 1/4 ich wysokości. Truskawki podzielić na cząstki i wrzucić do każdej szklanki po kilka sztuk. Na wierzchu układamy biszkopty (można je pokruszyć i posypać po galaretce z owocami). Szklanki owinąć w folię spożywczą i włożyć do stężenia (najlepiej na noc)  do lodówki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie budyniu. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia (wierzch garnka przykryć folią, wtedy nie powinien zrobić się kożuch). Gdy  ostygnie przekładamy po równo do każdej szklanki z galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki, a w międzyczasie ubijamy śmietankę z łyżką cukru. Śmietanę najlepiej wyciskać ze szprycy, ale można nałożyć łyżką. Bitą śmietanę nakładamy na warstwę budyniu, wierzch dekorujemy owocami. Do czasu podania deser przechowywać w lodówce.


Akcja: Festiwal kuchni brytyjskiej 2011.


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.