Strony

sobota, 15 października 2011

Kapusta z pulpecikami mięsnymi

Kapusta pulpecikami mięsnymi idealna do ziemniaczków lub kaszy. Potrawę można przygotować zarówno z kapusty kiszonej jak i zwykłej białej. Polecam!


Kapusta z pulpecikami mięsnymi

Składniki na 4 porcje:

0,5 kg kapusty kiszonej (opcjonalnie pół  główki kapusty białej)
2 cebule
30 dkg mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
3-4 łyżki kaszy manny
1 jajko
2-3 łyżki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
1 średni ziemniak

 Wykonanie:
Kapustę kroimy (białą szatkujemy), zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie lekko odcedzamy (zostawiamy trochę wody w kapuście, aby jeszcze mogła się dusić z przyprawami).  Cebule dzielimy na piórka, podsmażamy. Do kapusty dodajemy przesmażone cebule, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy kaszę mannę. Żółtko oddzielamy od białka, dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę. Dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy mięsnej i lekko mieszamy. Z masy formujemy nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) i obsmażamy ze wszystkich stron na oleju. Następnie przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy odrobinę cukru i majeranek. Ziemniaka ścieramy na drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane) i wrzucamy do kapusty. Tym samym Nasze danie się zagęści bez używania mąki. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.