Aromatyczne bułeczki z ziołami, sycące, wilgotne. Można je uformować w ślimaczki lub zwykłe okrągłe bułeczki. Doskonałe na kanapki. Polecam!
Ziołowe bułeczki
Składniki na 8 sztuk:
450g mąki pszennej chlebowej
225g letniej wody
4 łyżki serka twarogowego
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
łyżeczka drożdży instant
2 łyżeczki ziół (u mnie bazylia, oregano, suszona natka)
2 łyżki miękkiego masła
Wykonanie:
Serek mieszamy z wodą, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i miękkie. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, a następnie dzielimy na 8 części. Formujemy okrągłe bułeczki lub ślimaczki (z kawałków ciasta robimy wałeczki, które wiążemy w supełki). Bułeczki układamy na natłuszczonej blaszce i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Pieczemy około 20 minut w 220 stopniach (u mnie na termoobiegu w 200 stopniach). Studzimy. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym jajkiem.
Źródło: ziołowe bułeczki.
Witam, z chęcią przejrze Pani przepisy i wybróbuje kilka :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawam
Zachęcam do próbowania :) Proszę dać znać, co najbardziej smakowało :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń