Strony

czwartek, 17 listopada 2011

Pizza Margherita

Potrawę w rodzaju pizzy najprawdopodobniej po raz pierwszy podali starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Z Grecji potrawa trafiła do Rzymu, gdzie w Neapolu zaczęto podawać pizze z sosem pomidorowym. Margherita jest najprostszą i najbardziej popularną wersją pizzy. Powstała w 1889 roku w Neapolu na cześć przyjazdu królowej Włoch. Kolory składników tej pizzy: czerwony sos, biały ser oraz zielona bazylia miały reprezentować barwy narodowe Włoch.




Pizza Margherita

Składniki na okrągłą formę 33cm:

Na ciasto:
15g drożdży
250g mąki pszennej
150ml letniej wody
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Na sos:
puszka krojonych pomidorów z puszki
łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz

Dodatkowo:
ser mozzarella
świeża bazylia

Wykonanie:
Ciasto: drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkości formy, przekładamy na formę do pieczenia pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia. 
Sos: pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut do zgęstnienia.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Sosem smarujmy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut do zrumienienia ciasta, następnie posypujemy startą mozzarellą i pieczemy do momentu, aż ser się roztopi. 


5 komentarzy:

  1. i slinka cieknie!!!normalnie jak z wloskiej pizzeri brawo dla Ciebie .....chociaz ja uwielbiam mix wszystkich skladnikow ,im wiecej nawalone tym lepiej i to pyszne wyrosniete grube ciacho....mniami POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wyżej: też wole więcej składników, ale Twój przepis na ciasto "ukradnę" ;-)

    Bon Appétit!

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie minimum składników ze względu na małego niejadka :) Osobiście również wolę wersję "na bogato" :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja myślę że dałaś za mało składników na bogato to jest pizza

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat pizza margherita składa się tylko z sosu i sera :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.