Strony

poniedziałek, 21 listopada 2011

Cytrynowe risotto z krewetkami

Po wielu zawirowaniach związanych z wyjazdem i problemami ze sprzętem nareszcie wszystko wrócilo do normy :) Proponuję dzisiaj cytrynowe risotto z krewetkami, idealne na wykwintną kolację :)



Cytrynowe risotto z krewetkami

Składniki na 2 porcje:

szklanka ryżu do risotto
1 cebula
ząbek czosnku
200ml białego wytrawnego wina
około 0,5l bulionu warzywnego (ciepłego)
pół szklanki mrożonego groszku
150g krewetek świeżych lub gotowanych
2  łyżki masła
pół szklanki gęstej śmietany
otarta skórka z połowy cytryny
sok z połowy cytryny
przyprawy: sól, pieprz biały

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy do zeszklenia. Lekko doprawiamy solą i białym pierzem i dodajemy surowy ryż. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy wino i dusimy do odparowania płynu. Stopniowo dolewamy bulion, po 100 ml. Za każdym razem gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ryż w środku powinien być lekko twardawy, a otoczka kleista. Do ryżu dodajemy krewetki, jeśli używamy surowych to chwilę dusimy z ryżem. Dokładamy groszek, skórkę i sok z cytryny i mieszamy. Po kilku minutach dodajemy masło i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i gotowe!


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.