Brukselka należy do rodziny kapustowatych. Pochodzi z Belgii, a jej nazwa wywodzi się od stolicy tego kraju. Brukselka to zdrowie na talerzu. Jest bogata w witaminy E, K, H, witaminy z grupy B i witaminę C, zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten. Jest źródłem soli mineralnych, błonnika i kwasu foliowego. Zawiera najwięcej białka spośród wszystkich warzyw kapustnych, jest niskokaloryczna. Często po ugotowaniu brukselka gorzknieje, by tego uniknąć do wody dodaję mleko i cukier. Można również dodać szczyptę cynamonu, który złagodzi wyrazisty smak brukselki.
Dzisiaj proponuję brukselkę w sosie pomidorowym. Ja dla urozmaicenia dania dodałam podsmażonego kurczaka i podałam z ryżem.
Brukselka w sosie pomidorowym
Składniki na 4 porcje:
60dkg brukselki
60 dkg pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów
1 cebula
łyżka pikantnego ketchupu
1 listek laurowy
odrobina suszonego rozmarynu
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
1/4 szklanki mleka
2 łyżki parmezanu
Wykonanie:
Brukselkę myjemy, obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i mleka. Pierwsze 10 minut gotujemy bez przykrywki, potem przykrywamy i gotujemy około 5 minut. Brukselka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Odcedzamy. Pomidory blanszujemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory (świeże lub z puszki) i dusimy kilka minut. Dodajemy ketchup, rozmaryn, listek laurowy, przyprawiamy solą i pieprzem. Chwilę dusimy, dokładamy brukselkę i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut. Danie przed podaniem posypujemy parmezanem.
Jeśli dodajemy filet z kurczaka należy go pokroić w niedużą kostkę, oprószyć solą i słodką papryką i podsmażyć na oliwie. Do sosu dodać razem z brukselką.
Nie przepadam za brukselką, ale za to kocham pomidory, wiec pewnie by mi smakowalo ;)
OdpowiedzUsuń