Aromatyczne, korzenne ciasteczka będą gościły nie tylko na Naszym świątecznym stole, ale również na choince. Tworzą wspaniałą i pachnącą ozdobę świąteczną! Przy wycinaniu ciastek wystarczy zrobić w nich małe dziurki na przywieszki (np. za pomocą słomki do picia). Po upieczeniu można je udekorować lukrem, ja użyłam pisaków cukrowych do dekoracji dostępnych w sklepach. O pomoc w przygotowaniu ciastek można poprosić dzieci, będą miały swój udział w przygotowaniach świątecznych i jednocześnie olbrzymią frajdę :)
Ciasteczka korzenne
Składniki na około 60 ciastek:
250g mąki pszennej
125g miękkiego masła lub margaryny
100g drobnego cukru lub cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
przyprawa do piernika
łyżeczka imbiru
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka otarta z małej cytryny
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski, dodajemy cukry, przyprawy i skórkę. Dodajemy masło i kruszymy palcami, aż powstaną grudki. Wbijamy jajko i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Blaszki do pieczenia smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, wycinamy foremkami ciastka i układamy je na blaszce.
Ciastka pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.
Źródło: ciasteczka korzenne.
Czy ciasteczka są dobre do jedzenia od razu czy muszą poleżeć jakiś czas?
OdpowiedzUsuńCiasteczka można jeść od razu :) Pozdrawiam
UsuńBędzie próba pieczenia...
OdpowiedzUsuń