Szybkie bułeczki z ziarnami dyni i słonecznika na pewno Wam zasmakują. Ja zazwyczaj piekę więcej bułek i zamrażam. Wieczorem wystarczy wyjąć bułeczkę z zamrażalnika i rano mamy świeżą na kanapkę :)
Bułeczki razowe z ziarnami
Składniki na około 8 bułeczek:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1,5 szklanki wody
15g drożdży świeżych
3 łyżki oliwy
łyżeczka soli
2 łyżki mleka w proszku
po 2 łyżki ziaren dyni i słonecznika + garść ziaren do posypania bułek
Wykonanie:
Drożdże i mleko w proszku rozpuszczamy w wodzie. Do miski wsypujemy obie mąki, sól, ziarna i wlewamy wodę z mlekiem i drożdżami oraz oliwę. Wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy 8 bułek, każdą obsypujemy ziarnami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułęczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszze na 30 minut do podwojenia objętości. Bułki pieczemy w 180 stopniach w naparowanym piekarniku (spód piekarnika spryskujemy wodą lub wstawiamy na dno keksówkę z kilkoma kostkami lodu). Czas pieczenia to 15 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Źródło: bułki razowe.
Pieczywo ze słonecznikiem rządzi. A jak jeszcze na razowej mące...no, nic więcej naprawdę nie potrzeba!
OdpowiedzUsuń