Puszyste i grube placuszki z dodatkiem mąki razowej można podać z ulubioną konfiturą, miodem, syropem klonowym lub owocami. Można je podać jako deser lub zaserwować jako lekką kolację. Polecam!
Razowe mini pancakes
Składniki:
1,5 szklanki maślanki
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki pszennej razowej
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
2 łyżki stopionego masła lub 1/4 szklanki oliwy
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką, dość gęstą masę. Smażymy małe placuszki na suchej patelni lub z niewielką ilością tłuszczu. Przewracamy, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki pszennej razowej
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
2 łyżki stopionego masła lub 1/4 szklanki oliwy
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką, dość gęstą masę. Smażymy małe placuszki na suchej patelni lub z niewielką ilością tłuszczu. Przewracamy, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
uwielbiam z miodem!
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńMaślanka, razowa mąka i owoce na wierzchu...nie może być lepiej :)
OdpowiedzUsuń