Strony

piątek, 20 stycznia 2012

Wołowina z cukinią i kolbami kukurydzy

Ciekawe połączenie wołowiny z cukinią i kukurydzą. Gęsty gulasz, lekko ostry, można go podać z pieczywem lub ziemniakami. Rozgrzewa i syci! Polecam :)



Wołowina z cukinią i kolbami kukurydzy

Składniki:

600g wołowiny gulaszowej
ząbek czosnku
2 cebule
0,5 l bulionu wołowego
pół puszki krojonych pomidorów
1 średnia cukinia
kolby kukurydzy w słoiku lub świeże
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, łyżeczka tabasco

Wykonanie:
Cebule i czosnek kroimy w kostkę. Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm, osuszamy i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, obsmażamy mięso do zrumienienia. Dodajemy czosnek i cebulę i dusimy razem kilka minut. Następnie mięso przekładamy do większego garnka, dodajemy pomidory, paprykę i oregano i wlewamy bulion. Potrawę dusimy, aż mięso zmięknie mieszając od czasu do czasu. Cukinię kroimy w półtalarki grubości 1cm, dodajemy do mięsa pod koniec gotowania razem z kukurydzą. Doprawiamy danie do smaku tabasco, solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 10-15 minut. 


1 komentarz:

  1. fajny gulasz:) cukinia jest wdzięcznym warzywem, nadaje się do potraw na słono i słodko:) ja najbardziej lubię cukinię w zapiekance i spaghetti z niej. ale nie wpadłam, że można i do gulaszu dodać:):) no i rozczuliły mnie te małe kolby kukurydzy, dawno takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.