Aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca, słodka. Trudno odmówić sobie takiej przyjemności :) Można ją podawać z różnymi przyprawami - cynamonem, chili, anyżem lub syropami - pomarańczowym, miętowym, wiśniowym. Kombinacji jest wiele, a rozkosz zawsze taka sama :) U mnie czekolada z piankami, dla Mojego Szkraba.
Czekolada na gorąco z piankami
Składniki na 2 porcje:
100g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki
przyprawy: cynamon
bita śmietana
pianki
Wykonanie:
Czekoladę drobno łamiemy. W garnku podgrzewamy mleko i kremówkę, dodajemy czekoladę i przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Gorący napój przelewamy do filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną i piankami.
Źródło: czekolada na gorąco.
wiele już razy widziałam takie słodkości z piankami na wierzchu.. i chyba wreszcie trzeba się na nie skusić..:-)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńhit tejże zimy!
OdpowiedzUsuńidealnie rozgrzewa i syci.
a jak smakuje!