Strony

poniedziałek, 6 lutego 2012

Czekolada na gorąco z piankami

Aromatyczna, gęsta, rozgrzewająca, słodka. Trudno odmówić sobie takiej przyjemności :) Można ją podawać z różnymi przyprawami - cynamonem, chili, anyżem lub syropami - pomarańczowym, miętowym, wiśniowym. Kombinacji jest wiele, a rozkosz zawsze taka sama :) U mnie czekolada z piankami, dla Mojego Szkraba.



Czekolada na gorąco z piankami

Składniki na 2 porcje:

100g gorzkiej czekolady
1,5 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki
przyprawy: cynamon
bita śmietana
pianki

Wykonanie:
Czekoladę drobno łamiemy. W garnku podgrzewamy mleko i kremówkę, dodajemy czekoladę i przyprawy. Mieszamy i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Gorący napój przelewamy do filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną i piankami.


3 komentarze:

  1. wiele już razy widziałam takie słodkości z piankami na wierzchu.. i chyba wreszcie trzeba się na nie skusić..:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. hit tejże zimy!
    idealnie rozgrzewa i syci.
    a jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.