Strony

piątek, 3 lutego 2012

Pizza z tuńczykiem i oliwkami na razowym cieście

Dzisiaj propozycja pizzy na razowym cieście z tuńczykiem i oliwkami, ale nadzienie można skomponować wg własnego gustu. Polecam!



Pizza z tuńczykiem i oliwkami na razowym cieście

Składniki na okrągłą formę 33cm:

Na ciasto:
100g mąki pszennej razowej
150g mąki pszennej
150ml letniej wody
15g  świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Na sos:
pół puszki krojonych pomidorów
pół łyżeczki cukru
przyprawy: sól, pieprz, zioła

Na nadzienie:
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół szklanki oliwek (zielonych, czarnych lub mieszanych)
100g tartego sera żółtego

Wykonanie:
Ciasto: drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkości formy, przekładamy na formę do pieczenia pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia. 
Sos: pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut do zgęstnienia, pod koniec dodajemy ulubione zioła.

Sos rozprowadzamy na cieście, rozkładamy kawałki osączonego tuńczyka oraz pokrojone oliwki. Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy około 15 minut, posypujemy serem i dopiekamy kilka minut, aż ser się roztopi.


5 komentarzy:

  1. ciekawa jetem uzycia maki razowej....czy ciasto jest tak samo puszyste jak po pszennej? napewno bardziej zdrowe...zwlaszcza z tym farszem tunczykowym.POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jest tak samo chrupiące i puszyste, a zdecydowanie zdrowsze :) Pozdrawiam również!

    OdpowiedzUsuń
  3. TO ZNOWU ja tzn.anonimowa,pragne powiedziec ze odwiedzilam twoj stary blog i bardzo mi przypadl do gustu ;)duzo mfajnych naprawde przepisow do wykorzystania....trafiaja w moj gust kulinarny....mamy podobne preferencje.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię razowe spody do ciasta - smakiem nie odbiegają od pszennych a są chociaż troszkę zdrowsze ;-) Nieźle nadziana!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na sam widok ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.