Strony

wtorek, 14 lutego 2012

Red Velvet Cupcakes

Cupcakes to amerykańskie ciastka w kształcie babeczek, pieczone w papierowych foremkach. Zwykle są zdobione polewą, posypką lub innymi dekoracjami.
Z kolei Red Velvet Cake jest znanym amerykańskim ciastem o pięknym, czerwono - brązowym kolorze - do ciasta dodaje się kakao oraz czerwony barwnik spożywczy. Do przygotowania ciasta używa się również maślanki, dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Ciasto najczęściej przełożone jest waniliową masą z serka kremowego. 
U mnie dzisiaj Red Velvet w postaci małych ciasteczek na 2 kęsy :)

HAPPY VALENTINES DAY!!!!



Red Velvet Cupcakes

Składniki na około 15 ciasteczek:

Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
pół szklanki maślanki
niepełna szklanka cukru
płaska łyżka kakao
pół łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
115g masła
2 jajka
2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego w płynie

Na masę:
300g kremowego serka (u mnie Philadelphia)
łyżeczka ekstraktu z wanilii
niepełna szklanka cukru pudru
100g masła

Wykonanie:
Ciasto: przygotowujemy papierowe papilotki i formę do muffinek. Papilotkami wykładamy formę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i kakao. Maślankę mieszamy z barwnikiem. Masło ucieramy, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Wbijamy po 1 jajku (jajka najlepiej   roztrzepać wcześniej lekko widelcem) i miksujemy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i maślankę z barwnikiem (kończąc suchymi składnikami). Miksujemy do połączenia składników.  Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Masa: masło miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy serek, cukier, ekstrakt i miksujemy, aż masa będzie gładka.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasteczka. Można posypać okruszkami ciasta lub kolorową posypką.



10 komentarzy:

  1. cudowne małe babeczki!
    ach, ten kolor. miłosny ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastycznie wyglądaja, kolor bezbłędny!

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne są te czerwienie!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, wygladaja taak apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję! Red Velvet zachwyca nie tylko kolorem,ale również smakiem :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam babeczki z tego przepisu, ale moje niestety nie wyszły takie czerwone i wilgotne... nie wiadomo dlaczego wyschły :(... co zrobiłam nie tak?! Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, kolor zależy od rodzaju barwnika, jedne są lepsze inne niestety słabsze. Ja trafiłam na ten lepszy. Byc może babeczki za długo się piekły i zrobiły się suche, najlepiej po 20 minutach sprawdzić patyczkiem czy babeczki są gotowe. W razie potrzeby dopiekać dłużej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie piekły się nawet krócej, więc może trzeba więcej maślanki albo masła?!

    OdpowiedzUsuń
  9. Można dodać więcej maślanki, 3/4 szklanki powinno wystarczyć.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.