Kolejna propozycja Walentynkowa. Tym razem kruche ciasteczka z prawdziwą wanilią przełożone marmoladą lub dżemem.
Walentynkowe kruche ciasteczka
Składniki na około 25 ciasteczek:
250g mąki pszennej
1 laska wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
100g cukru pudru
125g masła miękkiego
1 jajko
kilka łyżek marmolady lub dżemu
Wykonanie:
Wanilię kroimy wzdłuż na pół i końcem noża wyskrobujemy nasionka. Mieszamy je z cukrem. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i palcami rozcieramy, aż powstaną grudki. Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier z wanilią i zagniatamy ciasto, tylko do momentu, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy dłonią, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4mm, wycinamy foremką serca (lub inne kształty). W połowie ciastek na środku wycinamy małe serca. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. Po przestudzeniu ciasteczka bez dziurek smarujemy lekko marmoladą, sklejamy z ciasteczkami z dziurką. Można obsypać cukrem pudrem. Smacznego!
Chyba skradnę pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj dla narzeczonego na rocznicę :) Werdykt poznam jutro, ale probowałam i są naprawdę dobre ! podoba mi się ten przepis bo cukru nie uzywam wiec czesto go nie mam w kuchni, a cukru pudru zawsze gdzies tam znajde. Blog dodaje do ulubionych i bede zagladac czesciej :)
OdpowiedzUsuńŻyczę udanej i smacznej rocznicy :)
OdpowiedzUsuń