Apple pie to amerykański przysmak u Nas znany jako szarlotka. Pyszne, kruche ciasto i mnóstwo jabłek w środku uwiodą każdego! U mnie ciasto kruche ucierane i z minimalną ilością cukru. Ucieranie sprawia, iż ciasto staje się delikatniejsze, a słodkie jabłka świetnie komponują się z lekko słonawym ciastem. Polecam!
Apple pie
Składniki:
Na ciasto:
250g mąki pszennej
180g miękkiego masła
niepełna łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
50ml mleka o temperaturze pokojowej
Na masę jabłkową:
4-5 jabłek
1 cytryna
40g mąki
30g brązowego cukru
łyżeczka cukru w prawdziwą wanilią
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiewamy przez sitko, by nie było w niej grudek. Masło ucieramy na jasną, pulchną masę. Dodajemy sól, cukier, żółtko i mleko. Ucieramy, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Z utartego ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy około 2 godzin w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowujemy na placek grubości około 2mm i wykładamy nim spód i boki porcelanowej formy na tarty. Mniejszy placek rozwałkowujemy na taką wielkość, by przykrył wierzch formy.
Masa jabłkowa: w miseczce mieszamy mąkę, cukry, cynamon i gałkę. Połową mieszanki posypujemy ciasto w formie. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, myjemy i kroimy na plasterki około 0,5cm i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Jabłka układamy na cieście i posypujemy resztą mieszanki z mąki, cukru i przypraw. Na jabłkach układamy drugą część ciasta, wewnętrzne brzegi smarujemy roztrzepanym jakiem i dobrze zlepiamy. Pośrodku ciasto nakłuwamy nożem, by para miała ujście. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
mmmm bardzo chetnie bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńdaję się uwieść takiej szarlotce.. :-)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda i napewno jeszcze lepiej smakuje!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Chyba muszę wreszcie kupić piekarnik...
OdpowiedzUsuńSzarlotka bardzo zachęcająca, pysznie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńamerykanie to wszystko jakos komplikuja...));0 ZE ZWYKLEGO JABLECZNIKA robia wielka sztuke kulinarna......ciasta pieka marne a jak sie tym chlubia.....daleko im do polskich wypiekow......A ciasto twoje napewne pycha!POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuń