Strony

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Apple pie

Apple pie to amerykański przysmak u Nas znany jako szarlotka. Pyszne, kruche ciasto i mnóstwo jabłek w środku uwiodą każdego! U mnie ciasto kruche ucierane i z minimalną ilością cukru. Ucieranie sprawia, iż ciasto staje się delikatniejsze, a słodkie jabłka świetnie komponują się z lekko słonawym ciastem. Polecam!



Apple pie

Składniki:

Na ciasto:
250g mąki pszennej
180g miękkiego masła
niepełna łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 żółtko
50ml mleka o temperaturze pokojowej

Na masę jabłkową:
4-5 jabłek
1 cytryna
40g mąki
30g brązowego cukru
łyżeczka cukru w prawdziwą wanilią
pół łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiewamy przez sitko, by nie było w niej grudek. Masło ucieramy na jasną, pulchną masę. Dodajemy sól, cukier, żółtko i mleko. Ucieramy, aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dodajemy mąkę. Z utartego ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy około 2 godzin w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowujemy na placek grubości około 2mm i wykładamy nim spód i boki porcelanowej formy na tarty. Mniejszy placek rozwałkowujemy na taką wielkość, by przykrył wierzch formy. 
Masa jabłkowa: w miseczce mieszamy mąkę, cukry, cynamon i gałkę. Połową mieszanki posypujemy ciasto w formie. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne, myjemy i kroimy na plasterki około 0,5cm i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy. Jabłka układamy na cieście i posypujemy resztą mieszanki z mąki, cukru i przypraw. Na jabłkach układamy drugą część ciasta, wewnętrzne brzegi smarujemy roztrzepanym jakiem i dobrze zlepiamy. Pośrodku ciasto nakłuwamy nożem, by para miała ujście. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.


6 komentarzy:

  1. mmmm bardzo chetnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. daję się uwieść takiej szarlotce.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda i napewno jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Chyba muszę wreszcie kupić piekarnik...

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka bardzo zachęcająca, pysznie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. amerykanie to wszystko jakos komplikuja...));0 ZE ZWYKLEGO JABLECZNIKA robia wielka sztuke kulinarna......ciasta pieka marne a jak sie tym chlubia.....daleko im do polskich wypiekow......A ciasto twoje napewne pycha!POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.