Strony

wtorek, 17 kwietnia 2012

Marchewkowe bułeczki z płatkami owsianymi

Fantastyczne bułeczki z delikatną skórką, miękkim i puszystym miąższem, o pięknym kolorze. Szybkie w wykonaniu, z użyciem podstawowych składników, które na pewno znajdą się z w każdej kuchni.



Marchewkowe bułeczki z płatkami owsianymi

Składniki na około 10 bułeczek:

450g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
50g płatków owsianych
100g startej na drobnych oczkach marchewki
300ml letniej wody
opakowanie drożdży suszonych (7g)
łyżka oliwy
płaska łyżeczka soli

Wykonanie:
Drożdże mieszamy z wodą, dodajemy 300g mąki, sól i mieszamy. Następnie dodajemy marchewkę, oliwę, resztę mąki oraz płatki i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto ostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy bułeczkę, obtaczamy ją w  mace i układamy na obsypanej mąką blaszce. Bułeczki przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy około 15 minut (do zrumienienia). Studzimy na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.