Strony

piątek, 27 kwietnia 2012

Bułeczki cynamonowe

Mięciutkie, aromatyczne, z chrupiącą cukrową skorupką. Fantastyczne bułeczki cynamonowe dla małych i dużych łasuchów. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Polecam!




Bułeczki cynamonowe

Składniki na około 10 bułeczek:

Na ciasto:
175ml mleka
1 jajko
30g masła
40g cukru
325g mąki pszennej
szczypta soli
1,5 łyżeczki suszonych drożdży

Na cynamonową posypkę:
pół szklanki białego lub brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
30g masła

Wykonanie:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jajko i mieszamy widelcem.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i drożdże. Następnie wlewamy płynne składniki i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Tortownicę (23cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Masło na posypkę roztapiamy, cukier mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, każdą zanurzamy w maśle, a następnie obtaczamy z mieszance cukru i cynamonu. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach w tortownicy. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.


5 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne! Takie drożdżowe bułeczki są dobre na każdą okazję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle apetyczne są te bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie!!! Jutro robię bułeczki, od dawna zastanawiałam się jakby je zrobić...czytasz w moich myślach :)
    Super, że wróciłaś :)
    Pozdrawiam-Efka

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomite :) Ta cukrowa skorupka skrywająca puszyste drożdżowe wnętrze - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wróciłam, wróciłam, miło że ktoś z tego powodu się cieszy :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.