Ziemniaczki po szwedzku będą świetną odmianą od tradycyjnych gotowanych. Rumiane, chrupiące, można je podać jako dodatek do mięs lub z ulubionym dipem. Pomiędzy ponacinane plasterki można włożyć czosnek, szynkę lub żółty ser. Można je również oprószyć ulubionymi ziołami. Polecam!
Ziemniaczki Hasselback
Składniki na 2 porcje:
6 średnich ziemniaków (u mnie młode)
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
sól morska
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy lub obieramy i osuszamy (u mnie były młode ziemniaczki więc ich nie obierałam). Każdy ziemniak nacinamy w plasterki o szerokości około 3mm tak, by ziemniaki nie rozpadły się. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, obsmażamy na rumiano ziemniaki zaczynając od strony ponacinanej. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Zrumienione ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia, polewamy dokładnie tłuszczem ze smażenia i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy około 50-60 minut w zależności od wielkości ziemniaków oraz ich rodzaju (u mnie młode były gotowe po 40 minutach). W trakcie pieczenia ziemniaki obracamy co jakiś czas.
spotkałam je już wcześniej, ale tak jakoś... nie doszło do ich zrobienia. JESZCZE xd
OdpowiedzUsuńsłyszałam ale nie robilam, czas to zmienić.
OdpowiedzUsuńZrobilam po raz pierwszy kilka lat temu i robie nadal,rewelacja:)
OdpowiedzUsuńKto raz spróbuje na pewno będzie do nich wracał :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepysznie wyglądają... bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńKurde!!!! Ja miałam się odchudzać a wpadłam na taką stronkę! Chyba z odchudzania nic nie będzie... ale za to będzie PYSZNIE!!!
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości mają być te ziemniaki ?
OdpowiedzUsuńNajlepsze są takie średniej wielkości i podłużne, około 8-10cm.
Usuń