Strony

poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Ziemniaczki Hasselback

Ziemniaczki po szwedzku będą świetną odmianą od tradycyjnych gotowanych. Rumiane, chrupiące, można je podać jako dodatek do mięs lub z ulubionym dipem. Pomiędzy ponacinane plasterki można włożyć czosnek, szynkę lub  żółty ser. Można je również oprószyć ulubionymi ziołami. Polecam!




Ziemniaczki Hasselback

Składniki na 2 porcje:

6 średnich ziemniaków (u mnie młode)
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
sól morska 
pieprz

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie szorujemy lub obieramy i osuszamy (u mnie były młode ziemniaczki więc ich nie obierałam). Każdy ziemniak nacinamy w plasterki o szerokości około 3mm tak, by ziemniaki nie rozpadły się. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, obsmażamy na rumiano ziemniaki zaczynając od strony ponacinanej. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Zrumienione ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia, polewamy dokładnie tłuszczem ze smażenia i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy około 50-60 minut w zależności od wielkości ziemniaków oraz ich rodzaju (u mnie młode były gotowe po 40 minutach). W trakcie pieczenia ziemniaki obracamy co jakiś czas. 


8 komentarzy:

  1. spotkałam je już wcześniej, ale tak jakoś... nie doszło do ich zrobienia. JESZCZE xd

    OdpowiedzUsuń
  2. słyszałam ale nie robilam, czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam po raz pierwszy kilka lat temu i robie nadal,rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kto raz spróbuje na pewno będzie do nich wracał :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. przepysznie wyglądają... bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurde!!!! Ja miałam się odchudzać a wpadłam na taką stronkę! Chyba z odchudzania nic nie będzie... ale za to będzie PYSZNIE!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiej wielkości mają być te ziemniaki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są takie średniej wielkości i podłużne, około 8-10cm.

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.