Lekki pomidorowy smak oraz panierka z płatków owsianych sprawią, iż zwykłe mielone zyskają zupełnie odmieniony smak i wygląd. Polecam!
Mielone w płatkach owsianych
Składniki na 6-8 kotlecików:
500g mięsa mielonego (dowolnego)
1 cebula
1 czerstwa kajzerka
łyżka przecieru pomidorowego
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz
kilka łyżek płatków owsianych do panierowania
Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. Kajzerkę namaczamy w pół szklanki letniej wody, odciskamy. Do mięsa dodajemy jajko, cebulę, kajzerkę, przecier, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy owalne, płaskie kotleciki, panierujemy w płatkach i smażymy na złoty kolor.
Świetny pomysł!!! Bardzo chętnie takie zrobię, wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńMimo, że nie przepadam za mielonym, chętnie wypróbuję i zaserwuję dla męża, zdrowszą wersję jego ulubionych kotletów:)
OdpowiedzUsuńteż panieruję często w platkach owsianych :))) i zgadza się są pyszne;))
OdpowiedzUsuń