Śmieszne zajączki ze słodkiego ciasta drożdżowego, można je włożyć do koszyczka lub wykorzystać jako dekorację stołu świątecznego.
Wielkanocne zajączki
Składniki na 10 sztuk:
450g mąki pszennej
opakowanie drożdży instant
100-150ml letniego mleka
60g masła
1 jajko + 1 żółtko
70g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
rodzynki
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, cukry, sól, jajko i żółtko. Mieszamy. Stopniowo wlewamy letnie mleko. Na końcu dodajemy miękkie masło i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej części odkładamy 1/3 na głowę i ogonek. Większą cześć rozwałkowujemy na prostokąt 11x7cm. Na środku krótszych boków robimy nacięcia i rozchylamy. Z pozostałego ciasta formujemy głowę, najpierw okrągłą kulkę, którą lekko spłaszczamy i nacinamy z jednej strony tak, by powstały uszy. Miejsce, gdzie będzie przyklejona głowa należy lekko posmarować wodą. Przyklejamy też ogonek. W miejsce oczu przyklejamy rodzynki. Zajączki smarujemy rozbełtanym jajkiem, pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można obsypać cukrem pudrem.
cudowne ;]
OdpowiedzUsuńjeju, takie śliczne, aż szkoda by ich jeść!
Zajaczki są po prostu urocze !
OdpowiedzUsuń