Strony

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Kotlety orzechowo - ziołowe

Witam serdecznie po urlopowej przerwie :) Wróciliśmy wypoczęci, opaleni, zadowoleni i z nowymi siłami do działania. Na początek polecam chrupiące i aromatyczne kotlety w panierce orzechowo - ziołowej.

Kotlety orzechowo - ziołowe

Składniki na 4 porcje:

4 kotlety schabowe (można również użyć filetów z kurczaka)
sok z cytryny
przyprawy: sól, pieprz

 Na panierkę: 
2 garści orzechów włoskich
szklanka płatków kukurydzianych
4 łyżki tartej bułki
łyżka ziół świeżych lub suszonych (tymianek, oregano, rozmaryn)
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej, sól
mąka do panierowania

Wykonanie:
Mięso lekko rozbijamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. 

Panierka: orzechy siekamy niezbyt drobno, płatki rozkruszamy rękami. Orzechy, bułkę, płatki i zioła mieszamy razem. Jajka roztrzepujemy widelcem z odrobiną soli i gałki.

Mięso obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy panierce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.



2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.