Strony

wtorek, 3 lipca 2012

Udka w syropie klonowym

Dzisiaj polecam soczyste udka w słodkiej marynacie z syropu klonowego z nutką pomarańczy. Po upieczeniu mięsko ma wspaniały kolor, smak i aromat. Można podawać z ziemniaczkami z wody i ulubioną surówką. Smacznego!



Udka w syropie klonowym

Składniki na 4 porcje:

4 udka kurczaka

Na marynatę:
5 łyżek syropu klonowego
pół łyżeczki cukru
skórka o sok  z połowy pomarańczy
łyżka ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Udka myjemy i czyścimy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą i pieprzem. 

Marynata: wszystkie składniki marynaty łączymy.

Udka wkładamy do miski, polewamy marynatą. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej całą noc. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego (nadmiar marynaty zachowujemy), wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut, co jakiś czas polewamy pozostałą marynatą. Mięsko powinno nabrać pięknego, złoto - brązowego koloru.


4 komentarze:

  1. Hmm, ostatnio mam fazę barabarzyńską! Chętnie bym dorwała taką nogę! Ostro i słodko. Idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam:) Wlasnie przegladam Pani przepisy.. Pieknie podane dania i mysle,ze bardzo smaczne!:) Szukalam nowego przepisu na sernik a znalazlam Pani bloga i bardzo ciekawe propozycje kulinarne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za słowa uznania, mam nadzieję, ze przepisy się sprawdzą. Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ponownie:) Sernik upieklam ale sprawdzilam rowniz przepis na udka w sosie klonowym- cos pysznego! chetnie bede odwiedzac Pani bloga, bo jak pisalam wczesniej sa b,ciekawe propozycje :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.