Strony

środa, 4 lipca 2012

Aromatyczna zupa kalafiorowa

Smaczna, letnia zupa kalafiorowa. Dodatek curry i kurkumy nadaje jej nie tylko piękny kolor, ale również wspaniały aromat. Zupę można zmiksować i podawać z bułeczką jako gęsty krem. Polecam!



Zupa kalafiorowa

Składniki na 4 porcje:

1 marchew
kawałek selera
mała pietruszka
kilka krążków pora
2 ziemniaki
litr bulionu drobiowego
pół kalafiora
pół szklanki gęstej śmietany
przyprawy: sól, pieprz, po pół łyżeczki curry i kurkumy
2 łyżki koperku

Wykonanie:

Warzywa obieramy i myjemy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy 10 minut.  Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, ziemianki kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z porem. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy przyprawy. Na końcu zabielamy śmietaną i dodajemy koperek. 



Akcja: IV Letni Festiwal Zupy.


6 komentarzy:

  1. Oj lubię takie zupki. Wprosiłabym sie chętnie do Ciebie na tę zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodanie curry i kurkumy to świetny pomysł wizerunkowy - tradycyjna kalafiorowa jest właśnie mdła przede wszystkim z wyglądu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny kolor. Aż zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam zupkę i robić ją będę. Bardzo mi smakowała. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny przepis palce lizac

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.