Strony

poniedziałek, 9 lipca 2012

Zapiekanka wiejska

Zapiekanka wiejska (Cottage pie) jest bardzo popularna w kuchni angielskiej. Zapiekanka składa się z 2 warstw: na spodzie potrawka mięsno - warzywna (wołowina z cebulą, marchewką i innymi warzywami i przyprawami) oraz na górze puree ziemniaczane. Po zapieczeniu wierzchnia warstwa robi się rumiana i chrupiąca. Podobną zapiekanką jest zapiekanka pasterska (Shepherd's pie), w której zamiast wołowiny używa się jagnięciny. Serdecznie polecam, danie smaczne, aromatyczne i sycące!



Zapiekanka wiejska

Składniki na okrągłą formę 25cm:

Na puree ziemniaczane:
600g ziemniaków
łyżka masła
2-3 łyżki mleka (lub gęstej śmietany)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki startego parmezanu

Na masę mięsno - warzywną:
200g mięsa mielonego wołowego 
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 pieczarki 
2 marchewki
pół szklanki mrożonego groszku
pół szklanki bulionu wołowego
łyżka przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, łyżka sosu Worcester
1/4 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie)

Wykonanie:

Puree: ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, tłuczemy z masłem, mlekiem i przyprawami na gładkie puree.

Masa mięsno - warzywna: czosnek i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Marchew w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy mięso i smażymy, aż straci czerwony kolor. Następnie dodajemy marchew i pieczarki i smażymy razem kilka minut. Wlewamy bulion, wino, przecier, przyprawiamy ziołami, solą, pieprzem i dusimy, aż warzywa zmiękną i sos się zagęści.
Gotową potrawkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na masie mięsno - warzywnej rozsmarowujemy puree. Widelcem robimy na masie wzorki, całość posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 20-30 minut (do zrumienienia ziemniaków) w 180 stopniach.


7 komentarzy:

  1. no to już mam pomysł na dzisiejszy obiad dla męża! dzięki za inspirację :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam :)
    każdą wersję tych zapiekanek :)
    Czas znów ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo pomysł z ziemniakami mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  4. W oryginalnej wersji, a źródła nie podałaś nie ma pieczarek. A ten sos tez wątpliwa sprawa. W ogóle gdzie to można dostać taki sos i jak on smakuje, może można go czymś zastapić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wersji jest mnóstwo, w niektórych jest tylko marchewka, w innych więcej warzyw. Mnie odpowiada taka wersja na bogato. Nie korzystałam z jednego przepisu, przeglądnęłam kilka i zrobiłam zapiekankę pod swój smak. A sos powstaje po dodaniu bulionu i przecieru i odparowaniu, nigdzie nie podaję że to jakiś gotowy sos. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. hej, co słychać , nie ma Cię już długo...:(

    pozdrawiam :)
    Efka

    OdpowiedzUsuń
  7. Efciu, byłam na nieplanowanym dłuższym urlopie. Własnie wróciłam i mam nadzieję, że wkrótce nadrobię zaległości :)
    Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.