Strony

piątek, 6 lipca 2012

Pizza makaronowa

Przepis wyszperany w gazetce "Dania za grosik". Świetna alternatywa dla pizzy na cieście, pizza na makaronowym spodzie. Jest znacznie szybsza, a równie smaczna :) Polecam!




Pizza makaronowa

Składniki na okrągłą formę 25cm:

300g pieczarek
1 cebula
puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
250g makaronu rurki
100g startego żółtego sera
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka, pół łyżeczki cukru

Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w plastry. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy pieczarki, dusimy chwilę, aż warzywa zmiękną. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i słodką papryką. Odstawiamy z palnika. 
Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, doprawiamy solą i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie jednolity, gęsty sos. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. 
Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 
Okrągłe naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą, spód wykładamy makaronem (ja dałam 2 warstwy). Na wierzch makaronu wylewamy sos pomidorowy, następnie wykładamy podsmażone warzywa. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę na 15-20 minut, by lepiej się kroiła.




Akcja: Jak to, upieczone bez mąki?!


7 komentarzy:

  1. mmmmmm genialna! smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż szkoda, że masz już męża ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, coś jakby zapiekanka makaronowa a'la pizza! ciekawy pomysł ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę kiedyś wypróbować, wyglada zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ciekawie. Pewnie niebawem spróbuję to zrobić... tylko na pewno z dodatkiem jakiejś wędliny (szynka lub kiełbasa).

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.