Strony

sobota, 26 stycznia 2013

Ryż z warzywami

Danie, które zachwyciło mnie smakiem. Pomidorowy ryż z warzywami to danie lekkie, a jednocześnie sycące. Przy tym szybkie i proste. Danie można wzbogacić podsmażonymi kawałkami kurczaka lub indyka. Ryż można spożywać na ciepło, mnie smakował również na zimno :) Polecam!



Ryż z warzywami

Składniki na 4 porcje:

szklanka ryżu
szklanka mrożonej marchewki
mała cukinia
kilka różyczek brokuła
1 cebula
łyżeczka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
2 łyżki natki pietruszki

Wykonanie:
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. Na wrzątek wrzucamy ryż, gotujemy na wolnym ogniu około 12 minut pod przykryciem. Ugotowany ryż odcedzamy. Cebulę, marchew i cukinię (można ze skórką) kroimy w kostkę. Brokuły wrzucamy na 3 minuty na wrzątek. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dzielimy na mniejsze różyczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy cebulę. Dodajemy marchew i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy cukinię i podsmażamy 2 minuty. Do warzyw przekładamy ryż i brokuły, mieszamy  doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Całość smażymy około 5 minut pod koniec dodając natkę. 



Źródło: ryż z warzywami.

1 komentarz:

  1. pięknie podane :) ja nigdy nie mam cierpliwości i na talerzu wszystko wygląda niechlujnie :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.