Z okazji Dnia Kobiet dla wszystkich Pań, małych i dużych, wszystkiego co najlepsze!
Z tej okazji proponuję ciasto - tort kopiec kreta. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, zamiast bananów można użyć innych owoców (np. truskawek). Polecam!
Z tej okazji proponuję ciasto - tort kopiec kreta. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, zamiast bananów można użyć innych owoców (np. truskawek). Polecam!
Kopiec kreta
Składniki na tortownice 24cm:
Na ciasto:
150g ciemnej czekolady
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
100g margaryny
100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
300g serka twarogowego (u mnie Philadelphia)
500ml śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
50g startej ciemnej czekolady
4 banany
Wykonanie:
Ciasto: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu przestudzoną czekoladę (musi być jeszcze płynna). Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. W gotowym cieście łyżką wydrążamy środek, zostawiając dno i boki. Ciasto można lekko nasączyć posłodzoną herbatą.
Wydrążone ciasto kruszymy palcami i odstawiamy.
Wydrążone ciasto kruszymy palcami i odstawiamy.
Masa serowa: żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy do namoczenia, następnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Serek miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy 1 banana rozgniecionego widelcem. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę, do ubitej wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Śmietanę lekko mieszamy z serkiem, dodajemy startą czekoladę.
Pozostałe banany kroimy na pół wzdłuż, układamy w wydrążonym cieście. Na banany wykładamy całą masę, formujemy kształt kopca. Całość posypujemy pokruszonym ciastem, dociskając je palcami by nie spadało. Ciasto schładzamy w lodówce.
Źródło: kopiec kreta.
Uwielbiam to ciasto, jedno z moich ulubionych! Twoje prezentuje się bardzo smakowicie!:)
OdpowiedzUsuńjadłam raz to ciasto, polecam jest bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto mojego Polowka :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego i dla Ciebie :)
Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze! =)
OdpowiedzUsuń