Prosta zapiekanka makaronowa z kiełbasą i sosem beszamelowym. Zamiast kiełbasy można użyć szynki lub parówek (lub co tam znajdziemy w lodówce). Można również dodać kilka plastrów salami. Polecam!
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Składniki:
200g makaronu (rurki, świderki, kolanka, penne)
250g wędzonej cienkiej kiełbasy (lub szynki, parówek)
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli, zioła prowansalskie
Na sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250-300ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
100g startego żółtego sera
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę, kiełbasę kroimy w półplasterki. Kiełbasę podsmażamy na łyżce tłuszczu, gdy się zrumieni dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy makaron, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Sos: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Wlewamy mleko i mieszamy aż powstanie gładki sos. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż sos się zagęści, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Makaron z kiełbasą przekładamy do naczynia żaroodpornego, całość zalewamy sosem. Wierzch posypujemy serem. Zapiekamy około 20 minut w 160-180 stopniach.
smaczne musi być, bardzo lubię takie zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńZapiekanka bardzo smaczna,wszystkim zainteresowanym polecam.
OdpowiedzUsuńDzisiaj spróbuję wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńSuper przepis ��
OdpowiedzUsuń