Strony

wtorek, 2 kwietnia 2013

Pieczone łódki z farszem

Prosty pomysł na szybką przekąskę. Zapiekane bagietki z jajecznym farszem na pewno zadowolą każde podniebienie. Do farszu można dodać chudej szynki lub bardziej treściwego boczku wysmażonego na chrupko. Można go również wzbogacić o ulubione zioła. Zamiast kremówki można użyć jogurtu naturalnego. Polecam!



Pieczone łódki z farszem

Składniki  na 4 porcje:

4 półbagietki (demi baguettes)
5 dużych jaj lub 7 małych
1/3 szklanki śmietanki kremówki
120g szynki lub boczku
100g sera żółtego
2-3 suszone pomidory (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
2 łyżki szczypiorku

Wykonanie:
W bułkach wycinamy środki i lekko wydrążamy miąższ.


Szynkę lub boczek podsmażamy na złoty kolor. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z kremówką, lekko roztrzepujemy widelcem, dodajemy ser, szynkę, pokrojone w paski pomidory i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Farszem napełniamy wydrążone bułki.


Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20-25 minut w 170 stopniach. Kroimy i podajemy  jeszcze ciepłe.

SMACZNEGO!

Źródło: pieczone łódki.

5 komentarzy:

  1. Widziałam takie ostatnio na Pinterest :) zachowałam zdjęcie, ale jakoś nigdy nie miałam czasu ich zrobić :) może się w końcu przemogę, bo wyglądają na prawdę świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cyt.: "(...) wyglądają na prawdę świetnie!" - a jeszcze lepiej smakuje !!! :)

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.