Strony

niedziela, 14 kwietnia 2013

Pieczony gulasz z dynią piżmową

Dynia piżmowa jest słabo znana w Polsce. Nie jest również uprawiania w Naszym kraju. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Od dyni zwyczajnej różni się kolorem i kształtem. Dynia piżmowa ma podłużny, dzwonowaty kształt. Miąższ ma piękny żółtopomarańczowy kolor i orzeźwiający zapach. W smaku jest słodkawy, o charakterystycznym posmaku piżma. Skóra jest twarda, trudna do usunięcia. Pestki są jadalne. Dynię można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 3 miesięcy.
Możemy ją dodawać do gulaszów, zup, można ją piec i gotować. U mnie dzisiaj gulasz z dynią, pieczony w żaroodpornych garnkach. Polecam!







Pieczony gulasz z dynią piżmową

Składniki na 4 porcje:

600g mięsa gulaszowego (wołowego lub wieprzowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
pół dyni piżmowej
4 ziemniaki
szklanka czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
 szklanka bulionu (wołowego lub warzywnego)
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
natka pietruszki

Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy  kostkę 2x2cm, oprószamy pieprzem i mąką. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy słodką paprykę i kmin rzymski i smażymy około 2 minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Wlewamy wino, dodajemy pomidory, dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Mieszamy. Wlewamy bulion tak, by przykrywał mięso i warzywa. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne, następnie przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywką. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. W naczyniu sos musi zakrywać całą potrawę. Po upieczeniu nakładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki.

SMACZNEGO!




3 komentarze:

  1. Kiedyś jej próbowałam ale sama nigdy nie miałam okazji ugotować. Bardzo fajny przepis, dla mnie szczególnie bo staram się nie jeść mięsa. Chętnie sobie coś takiego ugotuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie i bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglada:)pieknie podane:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.