Strony

wtorek, 16 kwietnia 2013

Pizza góralska

Oscypek i żurawina to połączenie doskonałe. Jeszcze bardziej apetycznie to połączenie prezentuje się na pizzy w towarzystwie sosu pomidorowego i chrupiącej kiełbaski. Ja wykorzystałam hiszpańską kiełbasę chorizo, można użyć bekonu, cienkiej kiełbasy lub mniej kalorycznej szynki. Polecam!



Pizza góralska

Składniki:

Na ciasto:
15g drożdży
250g mąki pszennej
150ml letniej wody
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Na sos:
pół puszki krojonych pomidorów
łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz, zioła

Na nadzienie:
kilka plastrów oscypka
pół cebuli
kiełbaska chorizo (bekon lub cienka kiełbasa)
konfitura żurawinowa


Wykonanie:
Ciasto: drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkości formy, przekładamy na formę do pieczenia pizzy i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.

Sos: pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut do zgęstnienia.

Nadzienie: cebulę dzielimy w piórka, lekko podsmażamy na łyżce oliwy, kiełbasę kroimy w plasterki.

Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, wykładamy cebulę, kiełbasę, oscypek. Na każdym plasterku oscypka układamy pół łyżeczki konfitury.



Pizzę pieczmy około 15 minut w 200 stopniach. Pod koniec można dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.

SMACZNEGO!



Akcja: "Pizza inaczej"


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.