Strony

piątek, 7 czerwca 2013

Łosoś z czerwonym pesto

Najnowszy mój nabytek do kuchni to parowar. Dzisiaj robiliśmy test i jesteśmy już zdecydowanymi zwolennikami przygotowywania posiłków na parze! Do przygotowania łososia i warzyw użyłam minimalnej ilości soli i wcale nie czułam, że mi jej brakuje. Warzywa lekko chrupkie, idealne, ryba soczysta i nie wysuszona. Przepis na łososia ze strony Lidla. Można użyć dowolnej ryby, jak również można ją przyrządzić w piekarniku. Polecam!!



 Łosoś z czerwonym pesto

Składniki na 2 porcje:

2 filety z łososia
4 łyżeczki czerwonego pesto
1 łyżka śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz
kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:
Łososia osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce (lub w urządzeniu / garnku do gotowania na parze). Pesto mieszamy ze śmietaną i posiekaną bazylią, doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Mieszaniną smarujemy filety. Rybę zapiekamy około 20 minut w 200 stopniach (w urządzeniu na parze około 15 minut).
Podajemy z warzywami świeżymi lub gotowanymi.

SMACZNEGO!!



A oto warzywny bolid przygotowany razem z moim synem - super zabawa!



Akcja: "Ostatnie kuszenie"

2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.