Danie, które ostatnio jedliśmy w restauracji. Bardzo Nam smakowało, więc postanowiłam przygotować podobne w domu. Pikantny kurczak w sosie curry z warzywami, zawinięty w placki tortilla i lekko podpieczony. Palce lizać!
Tortilla z kurczakiem curry
Składniki na 2-3 porcje:
2 piersi z kurczaka
1 mała cebula
1 małe, słodkie jabłko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół szklanki mleka
pół szklanki bulionu wołowego
łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki curry
Dodatkowo:
kawałek czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki
3 łyżki kukurydzy
garść startego sera żółtego
6 placków tortilla kupionych lub z przepisu tutaj
Wykonanie:
Mięso myjemy osuszamy, kroimy w kostkę 1 x 1cm. Oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie podsmażamy na łyżce tłuszczu, aż zbieleje. Przekładamy na talerz. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na łyżce masła (nie rumienimy). Mleko mieszamy z bulionem (ja użyłam połowy kostki wołowej). Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach, mąkę rozprowadzamy 3 łyżkami wody. Do mleka z bulionem dodajemy rozmieszaną mąkę, jabłko oraz curry. Dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do przesmażonej cebuli i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut ciągle mieszając. Następnie sos przecieramy przez sito, wlewamy do rondelka, dodajemy kurczaka i gotujemy jeszcze około 3 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Placki tortilla lekko podgrzewamy na suchej patelni, na środek każdego placka nakładamy po 1-2 łyżki sosu z mięsem, nakładamy paprykę oraz kukurydzę i zwijamy jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy serem i zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO!!
Właśnie w weekend robiłam :)PYCHA!Gorąco polecam!!!
OdpowiedzUsuń