Strony

czwartek, 11 lipca 2013

Pulpeciki w sosie myśliwskim

Pulpeciki wcale nie muszą być nudne! Możemy je podać w sosie myśliwskim, w towarzystwie grzybów (zamiast pieczarek najlepiej wykorzystać świeże grzyby), kiełbaski i ogórka. Danie można podawać z kaszą, ryżem, ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem. Polecam!



Pulpeciki w sosie myśliwskim

Składniki na 4 porcje:

400g mięsa mielonego (dowolnego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
3 średnie ogórki kwaszone
200g kiełbasy suszonej, szynki, boczku lub innej wędliny zalegającej w lodówce
łyżeczka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe
natka pietruszki

Wykonanie:

Mięso doprawiamy solą, pieprzem, dobrze wyrabiamy masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i smażymy na oleju lub gotujemy w bulionie około 10 minut (u mnie ta druga opcja). Gotowe pulpety przekładamy na talerz i odkładamy w ciepłe miejsce. 
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, kiełbasę i ogórki w słupki. 
Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu w rondelku, dodajemy kiełbasę i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy pieczarki, ziele angielskie i liść laurowy i smażymy około 5 minut. Dokładamy ogórki i chwilę smażymy. Wlewamy około 2 szklanek wody, dodajemy koncentrat i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Sos zagęszczamy łyżką mąki rozprowadzonej wodą, dodajemy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut.   Na końcu dodajemy posiekaną natkę. 

SMACZNEGO!



Źródło: pulpeciki

2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.