Sezon truskawkowy ma się ku końcowi, ale u mnie jeszcze jego ostatni powiew. Pyszny sernik na zimno, z galaretką i świeżymi owocami. W sam raz na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty stać przy gorącym piekarniku. Sernik na bazie biszkoptów, zamiast nich można wykorzystać zmiksowane herbatniki połączone z masłem. Polecam!
Sernik truskawkowy na zimno
Składniki na blaszkę 22 x 27cm:
700g sera mielonego z wiaderka
250ml śmietany kremówki 30%
150g cukru pudru
700g truskawek (podzielonych po połowie)
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki żelatyny
opakowanie biszkoptów
Wykonanie:
Dno foremki wykładamy biszkoptami.
350g truskawek miksujemy blenderem na mus.
Żelatynę zalewamy 1/ 3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Ser miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy przygotowany mus truskawkowy i miksujemy razem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą serowo - truskawkową lekko mieszając. Do masy wlewamy powoli lekko ciepłą żelatynę cały czas mieszając. Masę wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki do stężenia (minimum 3 godziny).
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.
Na stężały sernik wykładamy resztę truskawek pokrojonych na połówki, zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
SMACZNEGO!
Składniki na blaszkę 22 x 27cm:
700g sera mielonego z wiaderka
250ml śmietany kremówki 30%
150g cukru pudru
700g truskawek (podzielonych po połowie)
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki żelatyny
opakowanie biszkoptów
Wykonanie:
Dno foremki wykładamy biszkoptami.
350g truskawek miksujemy blenderem na mus.
Żelatynę zalewamy 1/ 3 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Ser miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy przygotowany mus truskawkowy i miksujemy razem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z masą serowo - truskawkową lekko mieszając. Do masy wlewamy powoli lekko ciepłą żelatynę cały czas mieszając. Masę wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki do stężenia (minimum 3 godziny).
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia.
Na stężały sernik wykładamy resztę truskawek pokrojonych na połówki, zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
SMACZNEGO!
witam , przepis juz w kajeciku , szkoda tylko ze tak pozno jak truskawki się konczą ...no ale moze da sie wykorzystac z innymi owocami :)))
OdpowiedzUsuńBlog wspanialy , swietne przepisy szczegolnie dla antytalentow kuchennych jak ja .
Pozdrawiam i lece teraz do schabiku i nie tylko
Cieszę się, iż przepisy się sprawdzają. Sernik można zrobić z malinami lub jagodami, będzie równie pyszny. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńprzepiekny..no ina zinmo!!w taka pogode nie chce sie przy piekarniku siedziec!zjadlabym kawaleczek):
OdpowiedzUsuńMożna też zrobić z brzoskwiniami z puszki, zwłaszcza o tej porze roku ;)
OdpowiedzUsuń