Strony

poniedziałek, 16 września 2013

Pierogi z buraczkami i fetą

 Dzisiaj obiecany przepis na pierogi z pastą buraczaną. Farsz świetnie komponuje się z ciastem, ciasto jest miękkie, bardzo łatwo się rozwałkowuje. Pierogi można podać z podsmażoną na maśle cebulką. Polecam!
 

 
Pierogi z buraczkami i fetą
 
Składniki na 25-30 sztuk:
 
Na ciasto:
260g mąki
120ml wody
1 jajko
pół łyżeczki soli
28 g masła
 
Na nadzienie:
przepis tutaj (z połowy porcji)
 
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko i masło, mieszamy widelcem aż powstaną grudki. Dodajemy wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm (lub wedle swoich preferencji). Z ciasta szklanką wycinamy koła. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
 
SMACZNEGO!
 
 
 


3 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, czasami robię sałatkę z buraczków i fety(chociaż wolę ser bałkański np.z lidla), więc takie pierożki pewnie by mi posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Farsz cudowny. Zrobiłam dziś z nim 150 pierożków drożdżowych. Dodałam jeszcze poza szczypiorkiem i pietruszką garść rzeżuchy. Pyyyychota. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.