Strony

czwartek, 12 września 2013

Pasta buraczana z fetą

Kilka dni temu znalazłam w sklepie waflowe jajka do serwowania sałatek, past lub deserów. Postanowiłam wypróbować i są fantastyczne! Podstawa jest płaska więc nie przewracają się, mieści się w nich porcja na 3 kęsy, doskonałe podczas wizyty gości, nie potrzebujemy osobnych talerzyków do podania, wafelki wystarczy poukładać na dużym talerzu. Wg producenta wafelki są bez konserwantów, sztucznych barwników i cukru, a bogate w błonnik.
W wafelkach podałam pastę buraczaną z serem feta. Dość oryginalne połączenie, ale smak powalający! Słodkie buraki doskonale komponują się ze słoną fetą, do tego świeże zioła oraz chrupiące pistacje. Plusem pasty jest to, iż można ją również wykorzystać jako farsz do pierogów (przepis już wkrótce). Polecam!
 
 
Pasta buraczana z fetą
 
Składniki:
 
4 buraki
200g sera feta
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka otartej skórki z cytryny
garść posiekanych pistacji
po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
łyżka listków tymianku
przyprawy: sól, pieprz
 
 
Wykonanie: 
Buraki myjemy i gotujemy lub pieczemy w piekarniku (w folii aluminiowej około 60 minut w 180 stopniach) do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg uznania. Mieszamy i gotowe!
 
SMACZNEGO!
 
 
Źródło: pasta.


5 komentarzy:

  1. Ale ma piękny kolor! I to połączenie smaków jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta pasta jest absolutnie genialna,dziękuję za inspiraje!

    OdpowiedzUsuń
  3. znalazłam Twoja stronkę niedawno i uwazam ze jest rewelacyjna! super przepisy, podane w prosty sposob. zalozylam juz sobie na nie segregator, bo na pewno skorzystam nie raz!;-)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.