Strony

poniedziałek, 9 września 2013

Tort naleśnikowy z warzywami i beszamelem

 Apetyczna zapiekanka z naleśników. Farsz warzywny można dodatkowo wzbogacić o mięso. Danie sycące i baaardzo smaczne. Polecam!
 

 
Tort naleśnikowy z warzywami i beszamelem
 
Składniki na tortownicę 20cm:
 
Na naleśniki (5szt):
szklanka mąki
szklanka mleka
1 jajko
pół szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, gałka muszkatołowa
 
Na nadzienie warzywne:
2 marchewki
4 różyczki brokuł
kawałek pora
5 pieczarek
ząbek czosnku
pół małej cukinii
1 papryka czerwona
przyprawy: sól, pieprz
150g startego żółtego sera
 
Na sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500-600ml mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
Dodatkowo:
garść orzechów laskowych, pokrojonych
 
Wykonanie:
Naleśniki: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odstawiamy na 30 min. Ciasto nie powinno być za gęsto, musi łatwo rozprowadzać się po patelni. Na lekko natłuszczonej patelni smażymy niezbyt cienkie naleśniki.
 
Nadzienie: marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę, brokuł drobno kroimy, por kroimy w półtalarki. Cukinię myjemy i ze skórką ścieramy na grubych oczkach. Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w cienkie plasterki.
Marchew, por i paprykę podsmażamy na łyżce oliwy, po chwili dodajemy brokuł, cukinię i chwilę smażymy. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, przekładamy do pozostałych warzyw, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami i odstawiamy.
 
Sos beszamelowy: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy gałkę. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje.  Do sosu przekładamy podsmażone warzywa i lekko mieszamy.
 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Warstwami układamy: naleśnik - sos z warzywami - starty ser aż do wykończenia składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos z warzywami posypany startym serem i krojonymi orzechami. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 30 minut. Kroimy po przestudzeniu (około 20 minut).
 
SMACZNEGO!


 

1 komentarz:

  1. podobny robię tort ale sernikowy z przekładanymi naleśnikami. Z nadzianiem warzywnym nigdy więc dziękuje za przepis. Pozostawię do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.